Redactioneel

DE JEFFERSON BIJBEL.

Het leven en de morele lessen van Jezus van Nazareth.

Met een mesje bewerkte de Amerikaanse president en filosoof Thomas Jefferson (1743-1826) de Bijbel. Alle ongeloofwaardige en irrationele passages liet hij eruit: de onbevlekte ontvangenis, engelen, wonderen, wonderbaarlijke genezingen en de hemelvaart. Voor Jefferson was Jezus geen mystiek genezer die door God werd gezonden, maar een historische figuur, een filosoof met een vernieuwend moraal- de mooiste die de wereld heeft gekend.

Slechts met een aantal bevriende Verlichtingsdenkers wisselde hij van gedachte over religieuze zaken. Zij inspireerden hem tot zijn Bijbelproject, die een tekst opleverde die typisch is voor de Verlichting.
Jefferson publiceerde zijn Bijbel niet, maar hield hem voor zich zelf om er ‘s avonds in te lezen. Na zijn dood bleef Jeffersons geheime Bijbel lang onontdekt. De tekst verschijnt nu voor het eerst in het Nederlandse vertaling, met een inleiding van de vertalers.


Zo interessant als zijn gedachte bijbel, is ook de tijd in een wereld waar pioniers uit alle delen van de wereld met hun waarden en normen een bestaan zochten. De tijd, waarin hij leefde en een belangrijk aandeel in had, waar in dit boek veel aandacht is gegeven.

ISVW uitgevers, Leusden 2016
ISBN:978-94-91693-40-3

 
 
     
  U bent welkom in de Wilhelminakapel aan de Wilhelminaweg 7 - 3603 CR Maarssen

de Wilhelminaweg is het verlengde van de Schippersgracht langs/ achter kasteel Bolenstein